Spracujte biologicky rozložiteľný odpad z vašej domácnosti

Spracujte biologicky rozložiteľný odpad z vašej domácnosti

Kompostovať môžete priamo doma – vo svojej kuchyni, aj keď nemáte záhradu.

17.11.2020 | SCD Slovensko | www.probioticky.sk

Kompostovanie je riadený a kontrolovaný proces rozkladu biologického materiálu za prístupu vzduchu. Pri kompostovaní z biologických odpadov vplyvom živých organizmov (mikroorganizmov, húb a rôznych bezstavovcov) vzniká kompost – organické hnojivo. Spracovanie organického odpadu z domácnosti sa používa predovšetkým na vidieckych záhradách.

 

Vedeli ste však, že si stačí kúpiť kompostér do bytu a kompostovať môžete aj priamo doma – vo svojej kuchyni, aj keď žiadnu záhradu nemáte? Nasledujúci spôsob spracovania organického odpadu, ktorý vám predstavíme skôr pripomína fermentačný proces ako konvenčné kompostovanie. Organická hmota totiž nepotrebuje prístup vzduchu na to, aby sa dokázala fermentovať.

  Kompostovanie už nie je iba výsadou videka

Mnoho druhov odpadu však stále nevieme efektívne recyklovať. Práve do kategórie „nerecyklovateľné“ ešte donedávna spadali aj kuchynské odpady. Najmä v mestách.

 

Odhaduje sa, že v Európe a Spojených štátoch vyprodukuje jeden človek v priemere sto kilogramov kuchynského odpadu ročne. A tento odpad často končí bez úžitku na skládkach.

 

Našťastie trend kompostovania sa udomácňuje už aj v mestských bytoch, kde inak veľa vhodných možností pre spracovanie biologického odpadu nie je. Výnimkou sú, samozrejme, obce a mestá, ktoré umožňujú zber biologicky rozložiteľného odpadu.

 

Dnes pritom recyklujeme takmer čokoľvek iné – plasty, papier, kartóny od džúsov, sklo či kovové odpady.

  Domáci kompostér s revolučným systémom

To už však môže byť minulosťou aj vo vašej domácnosti – vďaka domácemu kompostéru, ktorý využíva systém Bokashi. Ten obsahuje okrem ryžových a pšeničných otrúb, čistej vody, melasy a soli ešte probiotické kultúry SCD Probiotics™Tie pôsobia v systéme Bokashi ako tzv. mikrobiologický inokulant, teda akási „očkovacia látka“ pre kompost.

 

Ak ste sa už pokúšali zakladať si kompost v interiéri, napríklad v špeciálnom smetnom koši, možno ste nakoniec prišli k tomu, že sa vám celým bytom začal šíriť nepríjemný zápach. Okolo kompostovacieho koša lietali mušky a celé to žilo vlastným životom. A nie práve príjemným pre členov domácnosti.

  Už žiadny zápach a otravný hmyz

Pri kompostovaní v domácom kompostéri od spoločnosť SCD Slovensko, s.r.o., ktorý pre svoje fungovanie využíva zmes Bokashi, našťastie nič také nehrozí.

 

Keď budete poctivo striedať vždy jednu vrstvu kuchynského odpadu a následne jednu vrstvu zmesi Bokashi, žiadny zápach neucítite. Okrem toho už nebude vašu kuchyňu vyhľadávať nepríjemný hmyz, ktorý vás doposiaľ trápil vždy, keď ste sa rozhodli doma spracovávať biologický odpad.

 

Náš Bokashi kompostér do bytu umožňuje spracovanie nielen rastlinných, ale aj živočíšnych zvyškov, ako sú mäso a mliečne výrobky, ktoré

by ináč skončil v bežnom komunálnom odpade.

 

Všetko dohromady potom prejde fermentačným procesom, ktorý spravidla netrvá dlhšie ako dva týždne. Organické zvyšky síce nebudú vyzerať ako bežný kompost – no je to preto, že zvyšky nehnili, ale fermentovali.

  Využitie výsledného kompostu

Fermentované zvyšky stačí následne buď zakopať priamo do zeme ako tradičný kompost, alebo pridať do bežného, vonkajšieho kompostu. Okrem toho zmes môžete použiť ako kvalitné organické hnojivo pre vaše domáce rastliny.

 

Vedľajším produktom fermentácie môže byť tekutina, ktorá sa hromadí v spodnej časti kompostéru. Tej sa niekedy hovorí Bokashi čaj a je to neoceniteľná pomôcka pri hnojení izbových rastlín (v zriedenej forme). Použiť ju môžete napríklad aj pri čistení sifónov, výleviek a vôbec domáceho odpadového systému.

 

Hodnotenie

Spracujte biologicky rozložiteľný odpad z vašej domácnosti
Hodnotenie 5 z 5
Počet hlasov 2
Pridať top správu
Predchádzajúci Nasledujúci
Vyhľadávanie
Vyhľadať
Monitoring
Odoslať Viac
VÝHODY REGISTRÁCIE

Publikovanie PR správ
Zápis v katalógu
SEO spätné odkazy
Monitoring

Vyskúšaj zdarma