V súčasnom období po celom svete rastie záujem o ekologicky udržateľný rast výnosov v poľnohospodárskej produkcii. Cesta geneticky modifikovaných druhov potravín nesie so sebou riziko ťažko predvídateľných dôsledkov.
Humáty sú zmesi humínových a fulvových kyselín a ich draselných solí. Ide o zložité organické zlúčeniny s veľkým množstvom molekúl – dlhé reťazce, ktoré vznikajú postupným rozkladom organickej treťohornej hmoty za prístupu kyslíka v miestach vzniku hnedého uhlia a rašeliny. Ide o mimoriadne bioaktívne látky s vysokou chemickou reaktivitou, výnimočnými regeneračnými účinkami na celý organizmus a jeho energetický systém.
Humát - ekologicky čisté organicko-minerálne hnojivo určené pre široké spektrum použitia. Získava sa spracovaním rašeliny. Absentujú v ňom semená buriny a patogénne mikroorganizmy. Tento druh hnojiva je určený na podporu rastu a zvyšovanie úrodnosti poľnohospodárskych plodín, ovocia, zeleniny, okrasných exteriérových a interiérových rastlín.
Je jednoznačne preukázané, že humáty plnia v pôde nasledujúce funkcie:
- akumulačnú,
- zásobovaciu,
- regulačnú,
- ochrannú.
Humáty sú fyziologicky aktívne zlúčeniny regulujúce procesy v rastlinách a semenách. Humáty zvyšujú úrodnosť, veľkosť plodov, urýchľujú a zrovnomerňujú dozrievanie a tiež zlepšujú kvalitu produktov. Zvyšujú obsah cukrov a vitamínov v plodoch, no pritom znižujú v nich množstvo dusičnanov.
Mechanizmus pôsobenia týchto zlúčenín je v pôsobení a stimulácii všetkých biochemických procesov a v organizácii rastu nielen v počiatočnom štádiu klíčenia semien a vytvárania koreňového systému, ale aj v ďalšom období rastu. Menia priechodnosť medzibunkových membrán, zvyšujú aktivitu fermentov, množstvo chlorofylu a zvyšujú výkon fotosyntézy. Stimulujú dýchanie rastliny, syntézu vytvárania bielkovín, cukrov, aminokyselín a vitamínov. Humáty sú netoxické, nekarcinogénne a nespôsobujú mutácie rastu rastlín. Tieto vlastnosti ich predurčujú dosahovať ekologicky čistú produkciu.
Súčasné vplyvy humátov na fyzikálne a fyzikálno-chemické pôsobenie v pôde možno zhrnúť takto:
- zvyšujú schopnosť ľahkých pôd viazať vlahu cca o 30 %,
- zlepšujú priepustnosť ťažkých pôd,
- optimalizujú prevzdušňovanie pôdneho profilu a tým zlepšujú dýchanie rastlín,
- zlepšujú výmenu živín medzi vodou a pôdou,
- zvyšujú nárazovú kapacitu pôd a tým udržujú prirodzenú hodnotu PH aj pri nadbytočnom použití napr. umelých hnojív.
Veľmi dôležitou sa javí reakcia humátov na prebytok pesticídov a na organické eko-toxické látky (ropné produkty, aldehydy, fenoly atď.). Humáty ich nevratne viažu do nepohyblivých komplexov, ktoré sa vylučujú z pôdneho cyklu a tým je im zabránené vstupovať do rastlín a ďalej do živých organizmov. Je veľmi zaujímavé ich použitie na detoxikáciu pôdy.
Pri použití humátov v poľnohospodárstve boli dosiahnuté veľmi zaujímavé výsledky:
- zvýšila sa úrodnosť obilnín a iných základných potravín v priemere 10 - 60 %,
- výrazne sa zvýšila klíčivosť semien a ich rast,
- zlepšila sa látková výmena v rastlinách,
- vytvoril sa silnejší koreňový systém,
- zlepšila sa schopnosť rastlín ďalej rásť pri ich presádzaní,
- zvýšila sa odolnosť rastlín proti chorobám, zime a suchu,
- znížil sa obsah dusičnanov a pesticídov, ťažkých kovov a tiež rádionuklidov, čím sa pri použití humátov dá hovoriť o možnom použití na rekultiváciu zamorených pôd.