Topinambury môžeme konzumovať surové, varené alebo v podobe nejakého zaujímavého prevažne sladkého produktu.
U nás nieje táto zaujímavá rastlina príliš známa a však jedlá z topinambura nájdete vo vychytených zahraničných reštauráciách pre gurmánov. V reštaurácií s neuveriteľnou historickou atmosférou Domaine de Chateauvieux, ktorá sa nachádza neďaleko Źenevy, vám ponúknu topinambur v kombinácií so vzácnymi a u gurmánov veľmi cenenými hľúzovkami. Šéfkuchár reštaurácie Miramonti l´Altro, ktorá sa nachádza na severe Talianska, vám pripraví jedinečnú rybaciu polievku s mandľovým mliekom, šafránom a topinamburom.
Ak by ste mali chuť ochutnať topinambur, je to možné aj na Slovensku. V reštaurácií Le Monde, ktorej šéfkuchárom je Martin Korbelič, vám pripravia teľaciu roštenku s topinamburom. Šéfkuchár hotela Altis Juraj Hruška, vám zasa pripraví gratinovanú kocku z topinamburov, prípadne v bare spomínaného hotela môžete ochutnať skvelý topinamburový čaj. Topinamburové karbonátky, alebo topinamburové sladké palacinky si môžete vychutnať v penzióne Villa Helia v Dolnom Kubíne. V prípade, že máte záujem vyskúšať topinambur doma, na internete nájdete množstvo zaujímavých receptov. Keďže ide o sezónnu rastlinu, ktorú je pomerne ťažké zohnať, alternatívou pre gurmánov sú produkty z topinambura od firmy Fytosal, dostupné na našom trhu.
Veľkú obľubu má topinambur hlavne vo Francúzsku a Nemecku, kde z neho vyrábajú veľmi obľúbený alkoholický nápoj, schnapps zvaný Rossler.