Dostali ste niekedy za úlohu pripraviť kotlíkový guláš pre 20 hostí a pritom nepatríte medzi ľudí, ktorí varia v kotlíku? Neviete ako začať a hľadáte pár dobrých tipov a rád?
Ak je vašou úlohou pripraviť 20 porcií, treba v prvom rade zvoliť ten správny kotlík na guláš. Či je kotlík dostačujúci ľahko zistíte v našej prehľadnej tabuľke s názvom Aký veľký kotlík na guláš si vybrať?
Keďže sa jedná iba o občasné varenie, doporučujem siahnuť po smaltovanom kotlíku s objemom 20 L. Nestačí však samotný kotlík. Je nutné ho skombinovať s ohniskom, trojnožkou či kotlinou. Osobne preferujem práve kotlinu. Zvolil by som najlacnejší variant, kovovú kotlinu s priemerom 42 cm, do ktorej perfektne sedí práve kotlík s objemom 20 L.
Predajcovia majú vyskladnené a odskúšané súpravy s rôznymi doplnkami ako sú paella panvice, grilovacie mriežky či servírovacie kotlíky na guláš. Ja som vybral na našu guláš párty kotlíkový set s paella panvicou, s ktorým vieme vyhovieť skupine ľudí, ktorá obľubuje nielen guláš, ale aj ugrilované mäsko.
Ako začať? Základom je všetko si pripraviť pred varením. Najskôr treba poskladať komín, ktorý pripojíme ku kotline a zospodku kotliny vsadíme popolník. Kotlík na guláš pred prvým použitím je dobre poumývať a nechať v ňom prevariť čistú vodu.
V takto pripravenej kotlíkovej súprave môžete podľa dobrého receptu pripraviť skvelý kotlíkový guláš pre viac ako 20 osôb. Po dovarení stačí kotlík odložiť stranou a vymeniť ho za panvicu, kde si hravo pripravíte zeleninu s mäsom alebo aj tradičný španielsky pokrm paellu.