Nie jeden z nás sa už určite stretol s tým, že uveril neovereným informáciám a to len kvôli tomu, že to tvrdila väčšia masa ľudí.
Bohužiaľ častokrát bývame ovplyvnení davom a robíme si úsudky podľa toho, čo sme počuli. Pomerne rozoberaná téma je aj výživa a tak niet divu, že k menším omylom sa môžeme dopracovať aj čo sa týka tejto témy.
Mlieko a mliečne výrobky
Najčastejšie sa bavíme o potravinách, na ktoré mávajú ľudia alergiu, či intoleranciu. Medzi ne bohužiaľ patrí aj mlieko, mliečne výrobky a alergia na mlieko, sa objavuje medzi ľuďmi pomerne často. Aj preto je možné, že sa k nám nedostanú vždy len pravdivé informácie.
Najčastejšie rozprávané mýty o mlieku. Ako to teda je?
Rečí je skutočne veľa a tak by bolo dobré, si ich aspoň zopár vyvrátiť. Preto sa pozrieme na najčastejšie ľudské výmysly, či teda na mýty a fakty o mlieku.
Mlieko, ktoré môžeme nájsť v obchode, je riedené s vodouPravda je taká, že mlieko, ktoré kúpime v obchode musí byť vždy ošetrované v súlade s potravinárskymi štandardmi. A tak voda sa v žiadnom prípade v mlieku nenachádza.
Mlieko je tučné a má veľa kalóriíTo koľko kalórií mlieko obsahuje, závisí od stupňa odstredenia mlieka. Na trhu môžeme nájsť mlieko s obsahom tuku od 0,5 až do 3,5%.
Mlieko zahlieňujeMlieko v skutočnosti vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film, ten sa po krátkom čase trávením rozkladá na základné živiny. Práve naopak, kedysi sa mlieko používalo pri liečení zápalov tráviaceho traktu.
Mlieko obsahuje vysoké množstvo hormónov, či antibiotikáOdborníci dokázali, že ani kravy čo boli liečené antibiotikami, nemajú v mlieku stopy týchto látok. Experiment spracovali odborníci z Oxfordu. A čo sa týka hormónov, tie sa teda v mlieku vyskytovať môžu ale je to zanedbateľné množstvo oproti tomu, čo si produkuje naše telo. Toto množstvo hormónov, nie je nebezpečné.
ZáverPokiaľ niekto nemá intoleranciu na mlieko (aj keď pre takých ľudí už existujú delaktozované produkty od výmyslu sveta) , je to veľmi zdravá potravina a zdroj vápnika.Tak ako pri mlieku podobné mýty, môžeme počuť o akejkoľvek potravine. Preto je dôležité si predtým, ako niečomu uveríme informácie overiť na dôveryhodnom zdroji.