No a počas horúcich letných dní snáď ani nie je nad grilovačku s rodinou alebo priateľmi. Chutné mäsko, čerstvá zelenina a veľa osviežujúcich drinkov. Pred grilovačkou by ste ale mali vyriešiť otázku grilu a materiálu na grilovanie.
Gril na drevo, plyn alebo elektrinu
Plynový alebo elektrický gril je vhodným variantom pre tých pohodlných. Vraj nikdy ale nebude dokonalým nástrojov pre gurmánov, ktorí dokážu rozlíšiť aj tie najjemnejšie chute. Pretože tí by mali mäso pripravovať na klasickom grile za použitia brikiet alebo dreva. V skutočnosti ide o mýtus. Oba grily sú na rovnakej úrovni. Ba dokonca, ten plynový a elektricky sa zohreje o čosi rýchlejšie .Pokiaľ teda neradi čakáte a uprednostňujete komfort, siahnite po plynovom alebo elektrickom grile.
Grilujeme na briketách alebo na uhlí?
Mnoho domácnosti rieši aj otázku grilovacieho materiálu. Samozrejme, iba v prípade, že vlastnia klasický gril na drevo. Je lepšie grilovať na uhlí či na briketách? Pokiaľ sa rozhodnete pre drevené uhlie, počítajte s tým, že bude horieť rýchlejšie ako brikety. Ide síce o lacný variant, avšak v konečnom dôsledku ho spotrebujete viac. Aj preto sa čoraz obľúbenejšie stávajú drevené brikety, ktoré sa radia medzi ekologický materiál, sú bez zápachu a vyznačujú sa rovnomerným a dlhým horením. Navyše, ak vám nejaké brikety v grile ostanú aj po grilovaní, môžete ich využiť pri ďalšej grilovačke.
Pri priamom ohreve by ste navyše mali grilovať s vekom. Mäsko tiež nezabudnite obracať, aby sa nepripálilo. Pri nepriamom ohreve si môžete vydýchnuť, pretože mäsko netreba otáčať. Brikety sú totiž po oboch stranách grilu, vďaka čomu sa jedlo opeká zo všetkých strán rovnomerne. Podobná príprava je vhodná, ak grilujete väčšie kusy mäsa.
Na čo by ste jednoznačne nemali zabudnúť, je zaobstarať si podpaľač. S podpaľačom bude celá príprava grilu rýchlejšia a pohodlnejšia, čo pravdepodobne oceníte najmä v prípade, že chystáte väčšiu akciu.